ČNB začala udílet licence fondům druhého pilíře spoření na penzi

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Česká národní banka začala udílet licence penzijním fondům na fondy pro druhý pilíř důchodového spoření. Penzijní společnosti v něm nabídnou fond konzervativní, vyvážený, dynamický a fond státních dluhopisů. Spoření v nich chtějí nabídnout od ledna, přesné datum bude u některých záležet i na tom, kdy jejich poradce schválí centrální banka, vyplývá z ankety ČTK mezi fondy.

Licenci ke spuštění důchodových i účastnických fondů získal Penzijní fond České spořitelny k již udělené licenci na transformaci na penzijní společnost. Může tak od ledna 2013 nabízet všechny reformované produkty zabezpečení na penzi. "Od 1. ledna 2013 je tak možné u PFČS uzavírat jak důchodové spoření ve druhém pilíři, tak doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem ve třetím pilíři," uvedl ředitel fondu Aleš Poklop.

Také Raiffeisen penzijní společnost oznámila, že získala od ČNB povolení pro všechny své fondy připravené pro nově vzniklý druhý pilíř důchodového spoření. Raiffeisen PS nabídne ve druhém pilíři čtyři fondy a je připravena zahájit od počátku příštího roku prodej svých penzijních produktů. Stala se první penzijní společností na trhu, která má pro tuto činnost certifikované prodejce. "Jsme po všech stránkách připraveni od nového roku začít poskytovat penzijní produkty na pobočkách skupiny Raiffeisen i u externích prodejců," uvedl náměstek ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc.

ČNB udělila ČSOB PF Stabilita licenci na všechny čtyři povinné fondy druhého pilíře. Za předpokladu, že distributoři dostanou od ČNB povolení k prodeji, začne prodej na začátku ledna 2013, řekl ČTK Jan Stibor z tiskového oddělení ČSOB. "Již v lednu nabídneme druhý pilíř, přesné datum bude záležet na tom, kdy naši poradci obdrží kompletní smluvní podmínky schválení ČNB. Od 1. ledna bude možné sjednat druhý pilíř na www.allianzdirect.cz," doplnil mluvčí Allianz Václav Bálek.

V úterý oznámil získání licence pro provozování fondů v rámci druhého pilíře penzijní reformy Penzijní fond České pojišťovny. Z něj vzniklá Penzijní společnost ČP nabídne klientům možnost spoření vedle čtyř povinných fondů využití spoření v rámci tzv. programu životního cyklu spojeného s těmito fondy.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů penzijních fondů. Všechny úspory klientů nynějšího fondu budou vyčleněny do tzv. transformovaného fondu a zbývající majetek zůstane evidován v penzijní společnosti.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle šesti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK