Návrh EK na zpřísnění tabákové legislativy čeští odborníci vítají

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Zákaz cigaret a tabáku s příchutěmi, jak to navrhuje Evropská komise (EK), by podle odbornice na léčení závislostí Evy Králíkové přispěl k tomu, že by se méně lidí stávalo závislých na kouření. Mentolové, čokoládové či vanilkové příchutě urychlují vznik závislosti, navíc jsou lákavé pro děti. Naopak chyba podle ní je, že EK neprosazuje jednotné krabičky stejné nelákavé barvy bez log firem, jako to je v Austrálii.

"Když zůstane na krabičce značka, třeba malá, tak varování, i když bude přes tři čtvrtiny strany, nefunguje," řekla lékařka ČTK.

Opačný názor má předseda sněmovního zdravotního výboru a propagátor nekouření Boris Šťastný, původní profesí rovněž lékař. Typické logo, které si kuřák spojuje se svou značkou, může být podle EK jen na bočnicích krabičky. Málokdo se staví krabičky na bok, kde by viděl logo, ale pokládá je naležato, takže bude mít stále před očima obrázky zničené tkáně a zdravotní varování. "Konečně evropské úředníky napadlo něco dobrého," řekl ČTK.

Králíková poznamenala, že navrhnout měli úředníci mimo jiné to, že se smějí cigarety prodávat jen v místech k tomu určených, tedy trafikách. Teď jsou běžně u pokladen v supermarketech, a tedy na očích dětem.

Jednotnou krabičku olivově zelené barvy pro všechny značky má na světě zatím jediná Austrálie. Zhruba osm desítek zemí má na krabičkách obrázková varování. ČR zatím do podoby krabiček nezasahovala, i když by podle obou odborníků snadno mohla prosadit změnu vyhláškou ministerstva zemědělství. Nic by to státní rozpočet nestálo, nové krabičky by zajistil výrobce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK