Americká vláda do roka prodá zbývající podíl v General Motors

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. prosince (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors koupí od tamního ministerstva financí 200 milionů svých akcií. Ministerstvo je vlastní ještě z dob, kdy vláda automobilce poskytla finanční pomoc a výměnou za ni dostala majetkový podíl. Ministerstvo chce v příštích 12 až 15 měsících prodat i zbývající podíl ze zhruba 300,1 milionu akcií, které vlastní.

Finanční ředitel Dan Ammann sdělil, že automobilka za podíl akcií v majetku ministerstva zaplatí asi 5,5 miliardy dolarů (zhruba 104,4 miliardy Kč). Na jednu akcií tak vychází 27,50 USD, což je proti úterní závěrečné ceně na burze prémie kolem 7,9 procenta. Celá transakce má být vypořádána ještě do konce letošního roku.

S prodejem zbývajících akcií chce ministerstvo začít už v lednu. Až jej dokončí, přestane existovat vlastnictví, které dalo automobilce nelichotivou přezdívku Government Motors, místo správného General Motors. Automobilka v roce 2009 vyhlásila bankrot a vláda jí tehdy v rámci programu TARP (Troubled Asset Relief Program) poskytla asi 50 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK