Ceny ropy díky naději na dohodu o rozpočtu v USA rostou

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou a severomořská ropa Brent stoupla nad 110 dolarů za barel. Ropě pomáhá očekávání, že zákonodárcům ve Spojených státech se podaří vyřešit hrozbu rozpočtové krize a odvrátit recesi. Ceny podpořila i zpráva o poklesu zásob v USA v minulém týdnu.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla kolem 17:00 SEČ o 1,2 dolaru na 110,04 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,49 dolaru na 89,42 dolaru za barel.

Naděje, že se v USA podaří do konce roku dosáhnout dohodu, která odvrátí hrozbu růstu daní a výdajových škrtů, pomohla akciím na nejvyšší hodnotu za 17 měsíců a podpořila i euro. Analytici se obávali, že pokud by se nepodařilo dohodu do konce roku uzavřít, mohla by se největší světová ekonomika propadnout do recese. USA jsou také největším konzumentem ropy na světě.

Americký úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o téměř jeden milion barelů, protože rafinerie zvýšily svoji činnost. Zásoby benzinu stouply o 2,21 milionu barelů, zásoby destilátů, včetně nafty a topného oleje klesly.

Náladu na trhu také zlepšila zpráva z Německa. Institut Ifo uvedl, že nálada podnikatelů se druhý měsíc za sebou zlepšila a index nálady byl vyšší, než čekali analytici, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,04 108,04 New York - Nymex WTI leden 89,42 87,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK