Pražská burza rostla a vylepšila své letošní maximum

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes dál posílila a vylepšila své letošní maximum. Hlavní index PX si připsal procento na 1041,29 bodu. Akcie těžařské firmy NWR rostly o více než 5,5 procenta. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise. Posílily také středoevropské a západoevropské trhy.

Podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz dnes pražská burza při lehkém růstu likvidity pokračovala v růstu díky pozitivnímu vývoji zahraničních trhů. "Již sedmý růstový den v řadě zajistilo hlavně posílení finančních titulů, které těžily z dobré nálady na západoevropských trzích," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie NWR vzrostly o 5,52 procenta na 95,50 koruny. Podle Urbánka pozitivně reagovaly na možnost globálního ekonomického oživení a na vývoj jednání firmy ČEZ se společností Czech Coal.

Akcie Komerční banky zpevnily o 1,39 procenta na 4075 korun a cenné papíry rakouské Erste Bank přidaly více než procento na 617,30 koruny.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické ČEZ si polepšily o 0,38 procenta na 660,50 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Raymond James začali pokrývat titul s doporučením "underperform", tedy že kurz akcie svým vývojem zaostane za vývojem celého trhu, při cílové ceně 579 Kč.

Se ziskem 1,14 procenta na 988,10 koruny uzavřely cenné papíry pojišťovny VIG. Z menších emisí výrazně posílily akcie developera Orco, které zpevnily o téměř dvě procenta na 64,95 koruny.

Burza dnes oznámila, že v pátek 21. prosince ukončí obchodování s akciemi technologické společnosti KIT digital na trhu START. Akcie KITD reagovaly dalším prudkým propadem, obchodovaly za pouhých pět korun za kus. Ještě před měsícem stála akcie KITD okolo 45 korun, před čtvrt rokem 60 korun a na začátku letošního roku 170 korun, dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK