Euro díky statistice z Německa posiluje vůči dolaru i jenu

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích posiluje. K jenu stoupla nejvýše za 16 měsíců a k dolaru za osm a půl měsíce. Euro podpořila statistika z Německa a optimismus kolem dalšího vývoje v Řecku. Japonský jen se propadl i k dolaru, a to nejníže za více než rok a půl.

V 18:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3249 USD, když během dne se vyšplhalo až na 1,3308 USD, nejvýše od počátku dubna. K jenu posílilo o 0,2 procenta na 111,71 JPY po výstupu na 112,49 JPY, nejvýše od srpna 2011. Kurz dolaru vůči jenu se zvýšil o 0,1 procenta na 84,32 JPY.

Pokles jenu způsobuje očekávání, že Bank of Japan ve čtvrtek na závěr svého dvoudenního zasedání dále uvolní svoji měnovou politiku.

Podnikatelská nálada v Německu se v prosinci podle výzkumného institutu Ifo podruhé za sebou zlepšila. To potvrzuje, že německá ekonomika po útlumu v závěru letošního roku pravděpodobně rychle oživí. Index nálady stoupl o jeden bod na 102,4 bodu, analytici čekali zvýšení v průměru jen na 102 bodů.

V úterý agentura Standard & Poor's zlepšila rating Řecku, protože země dokončila svůj program zpětného odkupu dluhopisů. Výhled pro Řecko je stabilní i díky tomu, že by Řecko mělo nadále zůstat členem eurozóny.

Zájem o rizikovější investice, jako euro, podporuje i naděje, že se americkým zákonodárcům podaří do konce roku uzavřít dohodu, která odvrátí zvýšení daní a snížení výdajů. Pokud by se tak nestalo, mohla by se americká ekonomika v příštím roce propadnout do recese.

Mnoho analytiků očekává, že euro by mohlo dále posilovat v dolaru i euru. Pomůže mu poptávka spojená s koncem roku a zájem dlouhodobých investorů při celkově relativně nízkém objemu obchodování, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK