Chevron uzavřel partnerství s argentinskou YPF, chce investovat

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires/New York 19. prosince (ČTK) - Americký těžební koncern Chevron podepsal partnerství s argentinskou energetickou společností YPF. Pilotní projekt má Chevronu usnadnit investice v Argentině, kde se firma hodlá zaměřit na těžbu ropy z břidličných formací. Většinovým vlastníkem YPF byl donedávna španělský koncern Repsol, vláda v Buenos Aires ale jeho podíl vyvlastnila a YPF teď hledá nové zahraniční partnery.

O podrobnostech smlouvy, která má zajistit trvalou spolupráci, budou firmy jednat v nadcházejících čtyřech měsících. Předběžná dohoda předpokládá, že firmy v počáteční fázi vyhloubí 100 vrtů v nákladech asi jedna miliarda dolarů (zhruba 19 miliard Kč). Všechno mají být nekonvenční vrty, tedy z břidličných a dalších formací.

Šéf YPF Miguel Galuccio už začátkem prosince řekl, že jeho firma by se mohla na podmínkách spolupráce s Chevronem dohodnout do konce roku, stejně jako na podmínkách spolupráce s argentinskou společností Bridas Holding. Dnešní podpis ale zahrnuje pouze pilotní fázi projektu.

"Otázkou je, jak velká investice přijde po pilotní fázi," řekl dnes novinářům šéf divize Chevronu pro Latinskou Ameriku a Afriku Ali Moshiri. "Naším cílem je začít co nejdříve. Teď potřebujeme, aby naše týmy co nejdříve dohodly definitivní podobu smlouvy," dodal.

Oba šéfové uvedli, že chtějí dosáhnout trvalé dohody o spolupráci na rozvoji části nekonvenčních energetických zdrojů v rozsáhlém argentinském nalezišti Vaca Muerta a zvýšit objem těžby v pánvi Neuquén. Galuccio řekl, že předběžná dohoda je pro YPF velmi důležitá.

Společnost YPF, kterou vláda zestátnila letos v květnu, už dříve uvedla, že pokud má zvýšit objem těžby, musí v příštích pěti letech investovat více než 30 miliard dolarů (asi 570 miliard Kč). Kolem 4,5 miliardy dolarů by měli dodat strategičtí partneři.

Repsol teď vede s argentinskou vládou spor před mezinárodními soudy. Žalobu podal rovněž ve Spojených státech, kde se snaží dosáhnout toho, aby soudy partnerství Chevronu s YPF zablokovaly. Repsol považuje vyvlastnění svého podílu v YPF za protiprávní akt. Repsol, který má za zády španělskou vládu, slíbil postavit před soud kohokoli, kdo se pokusí s YPF navázat spolupráci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK