EU a Japonsko uspěly ve WTO se stížností na Kanadu

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 19. prosince (ČTK) - Evropská unie a Japonsko uspěly před Světovou obchodní organizací (WTO) se stížností na Kanadu. Vadilo jim, že země platila víc peněz firmám, které vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů za použití domácích technologií. Napadený program zavedla kanadská provincie Ontario. WTO v zásadě uznala, že program diskriminuje zahraniční firmy.

Verdikt by podle agentury Reuters mohl zpochybnit i další podobné programy. Případ byl pozorně sledovaný, neboť se týkal "požadavků na místní obsah". V takové situaci se vlády snaží zajistit, aby domácí firmy měly garantováno, že se budou snáze dostávat k velkým projektům.

Evropská unie verdikt přivítala a uvedla, že se tím v Kanadě otevře víc příležitostí pro firmy z Evropy.

"Vývoz z EU do Kanady je v oblasti výroby zařízení pro větrnou energie a energii z fotovoltaických článků značný. V letech 2007 až 2009 se pohyboval od 300 do 600 milionů eur (od 7,6 do 15,2 miliardy Kč). Tato čísla by mohla být ještě vyšší, kdyby by z dané legislativy byl odstraněn požadavek na místní obsah," reagovala Evropská komise.

Kritika se v rámci WTO snáší i na Brazílii, Indii, Indonésii nebo Nigérii, které mají podobné programy upřednostňující zájmy domácích firem u velkých zakázek na výstavbu infrastruktury.

Na EU si naopak stěžuje Čína, které se nelíbí pravidla podpory energie z obnovitelných zdrojů v Itálii a Řecku. Peking tvrdí, že tyto země diskriminují čínské firmy, které do Evropy dovážejí komponenty k solárním panelům.

Rozsudek WTO uvádí, že Kanada porušila některá ujednání, jimiž se řídí pravidla světového obchodu. Panel WTO se ale neshodl v názoru na to, zda program zavedený v Ontariu znamená nezákonnou subvenci, která znevýhodňovala dovozce. Panel nicméně navrhl, jak měla stížnost Japonska a EU vypadat, aby WTO neměla žádné námitky.

Všechny zúčastněné strany, tedy Kanada, EU a Japonsko, se proti verdiktu WTO mohou odvolat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK