Vláda dnes projedná návrhy na podporu ekonomického růstu

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda bude na dnešním zasedání projednávat návrhy na podporu ekonomického růstu. Podle materiálu, který vznikl za přispění Národní ekonomické rady vlády (NERV), chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 opatření. Mezi priority patří vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU a audit výdajů státního rozpočtu. Součástí dokumentu je celkem 71 návrhů.

 

Návrhy cílí na snížení administrativní zátěže a zpřehlednění legislativy, zvýšení konkurenceschopnosti, podporu inovací a vzdělávání, podporu rozvoje exportu a efektivní čerpání evropských fondů. V oblasti evropských dotací už ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo pro roky 2014 až 2020 snížit počet operačních programů ze současných 17 na osm. Tento návrh vláda schválila na konci listopadu.

Ministři dnes také mj. projednají hodnotící zprávu plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Ministerstvo financí a Česká národní banka opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Česko by také nemělo v průběhu roku 2013 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2, neboť situace pro přijetí eura v ČR v současné době není příznivá.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK