Japonské akcie po zasedání centrální banky klesly, jen posílil

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily. Nejnovější rozhodnutí měnového výboru japonské centrální banky zklamalo investory a spustilo vybírání zisků po vysokém růstu trhu v předchozím obchodním dni. Index Nikkei oslabil o 1,2 procenta na 10.039,33 bodu, když předchozí den naopak zpevnil o 2,4 procenta. Japonský jen naopak mírně zpevnil.

Měnový výbor Bank of Japan (BOJ) na závěr svého dvoudenního zasedání oznámil další uvolnění měnové politiky prostřednictvím rozšíření programu nákupu majetku. Centrální banka do finančního systému napumpuje dalších deset bilionů jenů (2,3 bilionu Kč). Hlavní úroková sazba zůstává téměř na nule.

Nejhůře si vedly automobilky. Akcie Mitsubishi Motors klesly o 5,5 procenta poté, co společnost oznámila, že musí překontrolovat v Japonsku 1,2 milionu malých aut. Honda Motor oslabila o 1,8 procenta a Nissan Motor kvůli snížení ratingu od Nomury ztratil 7,4 procenta. Vybírání zisků postihlo také akcie dalších vývozců, například firem Canon, Ricoh a Fanuc.

Podle investorů se trhy nyní soustředí na další vývoj ve Spojených státech, kde se zákonodárci snaží odvrátit hrozbu růstu daní a snížení výdajů od počátku příštího roku. Pokud bude viditelný pokrok v jednání, akcie by měly podle analytiků dále růst. V opačném případě by však trh mohl ztratit až třetinu zisku z minulého měsíce. Za posledních pět týdnů Nikkei stoupl o 15,9 procenta a od počátku roku je silnější o 18,7 procenta. Jeho letošní zisk je vyšší než zisk amerického indexu S&P 500 a evropského STOXX Europe 600.

Japonský jen po dnešním rozhodnutí BOJ mírně posílil k dolaru i euru. Náladu na trhu rovněž ovlivňují známky toho, že jednání o odvrácení rozpočtové krize v USA se zřejmě dostala do slepé uličky. Analytici však stále věří, že se dohodu podaří do konce roku uzavřít.

Euro vůči dolaru mírně vzrostlo o 0,1 procenta na 1,3222 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 111,32 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 84,14 JPY. Za poslední měsíc však dolar k jenu stoupl o zhruba šest procent díky spekulacím, že nová japonská vláda bude tlačit na BOJ, aby byla agresivnější v uvolňování měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK