Koruna dopoledne mírně posiluje k euru a ztrácí vůči dolaru

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne k euru mírně posílila a vůči dolaru naopak ztratila. Kolem 10:15 si proti středě připsala k euru dva haléře na 25,20 Kč/EUR, k dolaru byla koruna slabší o čtyři haléře na 19,06 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Ve středu koruna před jednáním České národní banky oslabila, ale znovu se vrátila do blízkosti původního kurzu poté, co centrální banka nepřišla s žádnou slovní intervencí. "Přes tento výkyv má kurz koncem roku tendenci mírně posilovat," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Data z domácí ekonomiky už oznámena nebudou a zveřejnění jiných informací s vlivem na trh není příliš pravděpodobné, dodal.

Podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta lze říci, že koruna z pohledu zahraničních investorů není v současnosti příliš atraktivní. "Úrokové sazby jsou velmi nízké, domácí ekonomika je v recesi a navíc ze strany ČNB hrozí intervence na devizovém trhu v neprospěch české měny," shrnul Novák.

Polský zlotý podobně jako koruna dopoledne vůči euru mírně posílil. Maďarský forint si podle Vlka připsal ráno výraznější zisky, které však korigoval poté, co tamní centrální banka zveřejnila negativní výhled pro rozpočtový deficit. "Do roku 2014 počítá s jeho nárůstem na 3,8 procenta HDP," uvedl Vlk.

Euro vůči dolaru oslabilo na 1,3226 USD/EUR.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK