EK zastavila vyšetřování Thomson Reuters, přijala ústupky firmy

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Evropská komise zastavila vyšetřování zpravodajské a informační agentury Thomson Reuters kvůli podezření z antimonopolního chování. Firma zjednodušila zákazníkům používání svých kódů; uživatelé tak budou moci snáze přejít ke konkurenci. EK uvedla, že její rozhodnutí znamená, že firma nebude penalizována a nebude vzneseno žádné obvinění.

"Závazky nabídnuté Thomson Reuters posílí konkurenci na tomto trhu. Finanční instituce, které používají kódy Reuters Instrument Codes (RIC), budou nyní moci snáze přejít k alternativním poskytovatelům," uvedl komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia v prohlášení.

Komise zahájila vyšetřování agentury v roce 2009. Uvedla tehdy, že Thomson Reuters možná zneužil svého dominantního postavení na trhu s finančními údaji. Firma údajně bránila uživatelům, aby používali své kódy, které identifikují určité akcie, dluhopisy, měny nebo další aktiva, pro získávání údajů od konkurence.

Případ byl součástí snah evropského regulátora zajistit, že obchodníci a další uživatelé mohou získat napojení na finanční údaje za rozumnou cenu a budou moci přejít ke konkurenci.

Thomson Reuters nabídl několik ústupků, aby zmírnil obavy regulátora. Naposledy to bylo letos v květnu. Právě tento návrh EK přijala. Thomson Reuters nyní vytvoří novou licenci, která umožní zákazníkům používat kódy i pro údaje od konkurence, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK