PFČP a PF Generali budou převedeny pod CP Strategic Investments

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Penzijní fond České pojišťovny (PFČP) a PF Generali budou působit pod jednou společností. Oba fondy byly převedeny pod společnost CP Strategic Investments B.V, zjistila ČTK na webových stránkách České národní banky. Transakce je součástí přípravy Generali PPF Holding na vstup do druhého pilíře penzijního systému, řekl ČTK mluvčí holdingu Richard Kapsa.

ČNB již PFČP (budoucí Penzijní společnosti České pojišťovny) udělila licence pro provozování fondů v rámci druhého pilíře penzijní reformy. Penzijní společnost ČP bude jako jediná ve skupině Generali PPF poskytovat produkty pro druhý pilíř penzijního systému, a to jak pod značkou Generali, tak pod značkou ČP, dodal Kapsa. CP Strategic Investments je subholdingová společnost patřící pod ČP.

Penzijní společnost ČP nabídne spoření v rámci čtyř důchodových fondů, a to dynamickém, vyváženém, konzervativním a fondu státních dluhopisů. Současně s tím nabídne klientům využití spoření v rámci tzv. programu životního cyklu spojeného s těmito fondy. PFČP je s 1,25 milionu klientů největším penzijním fondem v Česku. Generali PF je s 66.000 klientů naopak nejmenší.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Úspory klientů nynějšího fondu budou vyčleněny do tzv. transformovaného fondu a zbývající majetek zůstane v penzijní společnosti.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle šesti fondů, které v něm naopak působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Generali PPF Holding působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva 15 miliard eur (375 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby více než 13 milionům klientů. Holding je registrován v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze. Je společným podnikem Assicurazioni Generali s podílem 51 procent a PPF Group, která v holdingu vlastní 49procentní podíl. V ČR do něj patří právě Česká pojišťovna či Generali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK