Materiál k podpoře růstu odboráři kritizují, podnikatelé hájí

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády se neshodují na užitečnosti prorůstových opatření, která dnes bude projednávat vláda. Zatímco zaměstnavatelé jsou s materiálem relativně spokojeni, odbory jej považují za nepřijatelný. Vyplývá to z vyjádření prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila na dnešní tiskové konferenci po jednání tripartity. Její další zasedání je naplánováno na 21. února.

"Hora porodila myš. Ve své postatě je tam prorůstových opatření velmi málo. A hlavně jsme tam nenašli žádná čísla. Ten materiál je v této podobě nepřijatelný," uvedl Zavadil. Vláda si podle něj ulehčuje skrze navržený materiál práci. Část opatření by se prý dala vyřešit meziresortním jednáním.

"Sice tam není razantní množství opatření, ale jsou tam. Ať již je to zelená úsporám nebo podpora exportu," uvedl Hanák. Za materiál podle něj podnikatelé berou spoluzodpovědnost, protože se na jeho vzniku podíleli. "Je to materiál, který zlepší řadu věcí, které v této zemi deset až 15 let nefungují," dodal.

Podle materiálu chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 opatření. Mezi priority patří vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU a audit výdajů státního rozpočtu. Součástí dokumentu je celkem 71 návrhů.

Tripartita se dnes zabývala i čerpáním peněz z evropských fondů. Podnikatelé i odboráři přivítali redukci programů na rozpočtové období 2014 až 2020 a zdůraznili, že peníze by měly být využity především na zvýšení konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky.

Tripartita dnes měla na programu i například situaci ve zdravotnictví, finanční ústavě nebo gramotnosti. Diskuzi o ústavě a gramotnosti byla přesunuta na únorové jednání. Situaci ve zdravotnictví zaměstnavatelé i odboráři kritizovali. Především podle nich není dobře řízeno ministerstvo zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK