Nový Státní pozemkový úřad povede Petr Šťovíček

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


21. prosince (ČTK) - Ústředním ředitelem nového Státního pozemkového úřadu (SPÚ) bude od ledna Petr Šťovíček (35), bývalý první náměstek ředitele Pozemkového fondu, který byl od června letošního roku pověřen řízením zanikající instituce. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

Prezident Václav Klaus dnes svým podpisem potvrdil vznik SPÚ. Úřad nahradí pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Kabinet si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a agend.

"Přestože na Pozemkovém fondu v uplynulých třech letech běžela příprava na jeho zrušení a převedení majetku a činností na jiný subjekt, bude proces propojení s dosavadními pozemkovými úřady do nového SPÚ náročným manažerským úkolem. Zvlášť, když se začne nově řešit také agenda církevních restitucí," uvedl dnes ministr zemědělství Petr Bendl. Šťovíček je podle něj zkušeným manažerem, který náročný úkol zvládne.

SPÚ bude spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá Pozemkový fond, a vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. To nyní zajišťuje soustava pozemkových úřadů.

Během své transformace snížil Pozemkový fond počet zaměstnanců o více než 200 na současných 721. Nově vzniklý úřad má zaměstnávat zhruba 1500 osob. Podle ministerstva zemědělství se však v průběhu příštího roku dojde k další redukci počtu zaměstnanců. Úřad bude sídlit v budově zrušeného Pozemkového úřadu v Husinecké ulici v Praze 3.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK