Moody's vyzvala USA k dalším opatřením ke snížení deficitu

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Spojené státy by měly v příštích měsících učinit další opatření ke snížení rozpočtového deficitu. Uvedla to ve své zprávě ratingová agentura Moody's Investors Service. Dodala, že bez nových opatření nebude moci zlepšit výhled ratingu země.

 

Moody's nyní hodnotí úvěrovou spolehlivost USA nejvyšším možným stupněm Aaa. Výhled ratingu je však negativní, což signalizuje hrozbu jeho budoucího zhoršení. Američtí politici se sice tento týden dohodli na odvrácení fiskální krize, tato dohoda však podle Moody's ke zlepšení výhledu ratingu USA nestačí.

"Je to důležitý krok, ale je to pouze první krok," řekl agentuře Reuters analytik Moody's Steven Hess. "Nedostatek dalších opatření ke snížení deficitu by mohl negativně ovlivnit rating," upozornila Moody's.

Spojeným státům již předloni v srpnu odebrala nejvyšší možný úvěrový rating konkurenční agentura Standard & Poor's. Rating je základní vodítko pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok.

pmh vju

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK