Věřitelé zřejmě v pátek zvolí reorganizaci Pilsen Steelu v úpadku

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. ledna (ČTK) - Reorganizaci jako řešení úpadku plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel navrhnou zřejmě v pátek věřitelé na schůzi na Krajském soudu v Plzni. Insolvenční správce a soudce tam přezkoumají pohledávky v objemu jednotek miliard korun, které požaduje zhruba 400 věřitelů podniku, jenž je od září v úpadku. Dále bude ustaven definitivní věřitelský výbor, řekl dnes ČTK soudce Miloš Benetka.

Jde o případ největšího západočeského dlužníka, který krajský soud řešil od platnosti insolvenčního zákona, od ledna 2008. Za platnosti předchozího zákona o konkurzu a vyrovnání se řešily podobně velké případy konkurzu Plzeňské banky a plzeňské Škodovky.

Podle zdrojů ČTK dosahují dluhy podniku až sedmi miliard korun. Největším věřitelem je moskevská Vněšekonombanka. Ta po majiteli podniku, ruském podnikateli Igoru Šamisovi, požaduje jednotky miliard Kč, které mu půjčila na nákup firmy v roce 2010. Tehdy byl výrobce zalomených hřídelí a větrných elektráren silně prosperující firmou. Zbylí věřitelé požadují celkem po podniku další jednotky miliard korun.

"Na přezkumné jednání bude hned odpoledne navazovat schůze věřitelů. Nedokážu odhadnout, jak dlouho bude panu správci (insolvenčnímu správce, IS Žižlavský) trvat přezkoumání pohledávek," uvedl Benetka. K pohledávkám se vyjadřuje správce a dlužník je může popírat.

Věřitelé budou na schůzi hlasovat hlavně o tom, jaký způsob řešení úpadku dlužníka zvolí, tedy o reorganizaci nebo o konkurzu podniku. "Nejdříve se bude hlasovat o návrhu na povolení reorganizace, s nímž se na soud obrátil jak dlužník, tak Vněšekonombanka," uvedl Benetka. Pokud by se věřitelé nedohodli, rozhodne o řešení soudce.

"Reorganizaci jsem zatím za účinnosti nového insolvenčního zákona řešil jednu, a to porcelánky Moritz Zdekauer, kde byl schválen reorganizační plán a nezaznamenali jsme tam zatím žádné problémy," uvedl Benetka. Reorganizaci považuje pro věřitele i dlužníka jako vhodnější řešení než konkurz kvůli tomu, že firma dále funguje a má zakázky.

"Dávám dnes soudu stanovisko, že doporučuji reorganizaci. Podstatnou roli v tom hrál fakt, že návrh na ni podal sám dlužník i největší věřitel," řekl ČTK insolvenční správce Michal Žižlavský. Ta je podle něj "pravděpodobná a rozumná", protože zajistí udržení provozu podniku. Hodnota podniku v chodu je určitě vyšší, než pokud by se prodávala dílčí stroje a aktiva, za něž by se "nezískaly jednotky miliard korun".

"Stav podniku se oproti září (kdy firma nevyráběla) zlepšuje. Zakázky se postupně získávají," řekl Žižlavský. Vzhledem k tomu, že má firma dlouhý výrobní cyklus, tak začne fungovat naplno až v tomto roce. Na její provoz půjčuje od října do ledna čtvrt miliardy korun investiční skupina KKCG. "Jsme připraveni poskytnout další provozní úvěr i po lednu 2013. Konkrétní podmínky i jeho výše bude záležet na tom, jak bude rozhodnuto o řešení úpadku," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

O tom, zda se firma prodá nebo ne, rozhodne podle správce reorganizační plán. "Já si spíše myslím, že když se schválí reorganizace, tak nepůjde o čistý prodej podniku. Může tam například přijít další financující subjekt," uvedl Žižlavský. Plán, který by měl zpracovat do 120 dnů dlužník, musí obsahovat hlavně konkrétní řešení problémů.

Podle personálního šéfa Pavla Ratislava Pilsen Steel od Vánoc nevyráběl, nyní pracují jen lidé z obrábění a slévárny. Ocelárna se rozběhne o příštím víkendu. Poté bude, opět jako před svátky, pracovat "nadpoloviční většina" ze současných 750 lidí. "Čekáme, jak zítra rozhodnou. Udělali jsme maximum pro to, aby věci byly v pořádku," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK