Pražská burza korigovala středeční zisky, PX odepsal 0,28 pct

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes korigoval výrazné středeční zisky a oslabil. Hlavní index PX odepsal 0,28 procenta na 1063,04 bodu. Burzu dolů táhly zejména akcie Komerční banky a energetické společnosti ČEZ. Největší ztráty postihly cenné papíry developera Orco. Většina emisí ale rostla.

Pražská burza dnes při průměrné likviditě následovala povinnou zahraniční korekci, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky na index negativně působily zejména ztráty u velkých emisí jako ČEZ, Komerční banky a pojišťovny VIG.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ klesly o 0,76 procenta na 675 korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny uvedl, že během ledna očekává odebrání licence pro albánskou dceřinou společnost. Dodal, že odebrání licence může zlepšit pozici ČEZ v budoucím arbitrážním řízení.

Akcie Komerční banky ztratily 0,63 procenta na 4104 korun. Cenné papíry VIG si pohoršily o 0,58 procenta na 1029 korun a cena akcií developera Orco klesla o téměř dvě procenta na 62,45 koruny.

Dařilo se naopak cenným papírům mediální společnosti CME, jež rostly o 1,34 procenta na 121,45 koruny. Emise ovšem během dne odevzdala většinu ranního pětiprocentního růstu, upozornil Adamkovič. Akciím CME pomáhá také oslabování české měny, jejíž kurz se za poslední dva dny přesunul z hranice 18,90 Kč/USD až k aktuálním téměř 19,30 Kč/USD, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Celková aktivita na trhu zůstala opět pod dlouhodobým průměrem, při objemu obchodů zhruba 710 milionů korun, uvedl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK