Americké akcie kvůli obavám členů Fedu oslabily

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek po dvoudenním silném růstu během dne stagnovaly a nakonec oslabily. Dolů je srazil zápis z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed). Tam se mezi členy měnového výboru projevily rostoucí obavy z delšího pokračování programu rozsáhlých stimulačních nákupů dluhopisů.

 

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index oslabil o 0,16 procenta na 13.391,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,21 procenta na 1459,37 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,38 procenta a uzavřel na 3100,57 bodu.

Členové výboru pro měnovou politiku Fedu dali na posledním zasedání najevo, že jsou v příštích měsících ochotni dál pokračovat ve stimulačních nákupech dluhopisů. Narůstají však mezi nimi obavy z rizik, které taková politika může mít. Zápis naznačil rostoucí rezervovanost vůči dalšímu zvyšování bilanční rozvahy Fedu, která za poslední čtyři roky narostla na trojnásobek.

Akcie nijak nepodpořila příznivá dílčí statistika z amerického trhu práce, která ukázala výrazný vzestup počtu pracovních míst v soukromém sektoru. Trh zůstal před páteční souhrnnou zprávou o prosincovém vývoji nezaměstnanosti opatrný.

Investoři se po schválení dohody, která odvrátila fiskální krizi, začínají zaměřovat na větší bitvy. Ty se v americkém Kongresu v nejbližší době čekají kvůli nacházejícímu dosažení dluhového stropu a nutnosti řešit dočasně odložený problém snížení vládních výdajů.

Americký dolar na devizovém trhu výrazně rostl a vůči euru stoupl na nejvyšší hodnotu za tři týdny. Do bezpečí americké měny se investoři uchylují v obavách z dalších rozpočtových sporů v USA. Dolar později podpořily i obavy členů Fedu z rizik agresivní podpůrné politiky.

V newyorském závěru euro vůči dolaru kleslo o jedno procento na 1,3053 USD a k jenu oslabilo o 1,1 procenta na 113,90 JPY. Dolar proti jenu zůstal nakonec beze změny na 87,25 JPY, během dne ale vystoupil až na 87,37 JPY, nejvýše od července 2010.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK