Prodej zlatých mincí American Eagle byl loni nejnižší za 5 let

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Prodej zlatých mincí American Eagle vydávaných americkou mincovnou byl v loňském roce nejnižší za pět let, přestože na konci loňského roku prudce rostl. Nižší poptávku podle analytiků způsobily zlepšující se výhled americké ekonomiky a menší cenová nestabilita. Za celý rok se prodej snížil o 25 procent na 753.000 uncí (21.347 kg) a poprvé od roku 2008 se propadl pod jeden milion uncí. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila americká mincovna.

Navzdory poklesu je však prodej nad průměrem za posledních deset let, který činí 676.000 uncí, upozornila mincovna. Prodej také prudce vzrostl v posledních čtyřech měsících roku, a to o téměř 40 procent. Přispěla k tomu politická i ekonomická nejistota, hlavně obavy z rozpočtové krize v USA. Roli sehrály i americké volby.

Prodej také prudce roste od počátku letošního roku. Jen za první týden mincovna prodala 57.000 uncí, a mohla by tak vykázat za celý měsíc rekordní prodej. Mincovna ukončila výrobu mincí pro rok 2012 na počátku prosince a brzy začne razit novou roční edici, která je obvykle mezi obchodníky a sběrateli velmi žádaná.

Podle analytiků zmírnění obav z evropské dluhové krize a signály oživení amerického trhu práce a trhu s bydlením měly podíl na snížení poptávky po drahých kovech, které jsou považovány za bezpečnou investici v době ekonomických turbulencí. V loňském roce cena zlata stoupla o sedm procent a růst zaznamenala 12. měsíc za sebou. Trh byl však stabilnější a ceny tolik nekolísaly, což utlumilo zájem o nákup zlata a stříbra u investorů i spekulantů, napsala agentura Reuters.

Zlaté mince American Eagle jsou v USA oficiálním platidlem. Dvaadvaceti karátové mince jsou rovněž nejprodávanějšími zlatými mincemi na světě. Na minci jsou vyobrazeny symboly svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK