Japonské akcie první obchodní den v novém roce rostly, jen klesl

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Japonské akcie první obchodní den v novém roce při vysokém objemu obchodů rostly a skončily nejvýše za 22 měsíců. Investoři tak reagovali na nedávnou dohodu amerických zákonodárců, kterou se podařilo odvrátit hrozbu rozpočtové krize. Slabší jen pak pomohl vývozcům v čele s automobilkou Toyota Motor. Index Nikkei stoupl o 2,8 procenta na 10.688,11 bodu, což byl nejvyšší závěr od 4. března 2011 a nejvyšší denní růst od 22. března 2011.

Akcie Toyoty stouply o 6,4 procenta a konkurenční Honda Motor zpevnila o čtyři procenta. Společnost Canon vzrostla o 2,4 procenta. Vývozcům pomáhá slabší jen, který zvyšuje jejich zisky ze zahraničí při převodu na domácí měnu a zlevňuje jejich zboží v zahraničí.

Americký prezident Barack Obama ve středu podepsal zákon, který odvrátil hrozbu prudkého růstu daní a rozpočtových výdajových škrtů od počátku letošního roku. Analytici se obávali, že tato opatření by mohla stáhnout americkou ekonomiku zpět do recese. Japonský trh na dohodu reaguje až dnes, protože trhy byly v prvních dnech nového roku kvůli svátku zavřené.

Loni si japonské akcie připsaly 23 procent, což byl jejich nejlepší výkon od roku 2005. Akciím pomohlo očekávaní agresivnějšího uvolnění měnové politiky v zemi, které oslabilo jen a podpořilo vývozce.

Americký dolar dnes v Asii před zveřejněním důležité zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA posiloval a vůči jenu stoupl nejvýše za téměř dva a půl roku. Dolaru pomohlo zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Jen oslabil i k euru v očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v Japonsku v letošním roce.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,6 procenta na 87,75 JPY, když během dne posílil až na 87,835 JPY, nejvýše od července 2010. Euro se k dolaru propadlo na 1,3019 USD, nakonec však část ztrát smazalo a uzavřelo téměř beze změny na 1,3045 USD. Euro vůči jenu zpevnilo o 0,6 procenta na 114,47 JPY, napsala agentura Reuters,

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK