Ceny ropy po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu klesají

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent se propadla pod 111 dolarů za barel. Ropa tak reaguje na zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které vyvolalo obavy o další oživení americké ekonomiky. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Trhy také čekají na dnešní zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA a o stavu zásob.

Kolem 12:30 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,43 dolaru na 110,71 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,12 dolaru na 91,80 dolaru za barel.

Členové výboru pro měnovou politiku Fedu jsou podle zápisu v příštích měsících ochotni dál pokračovat ve stimulačních nákupech dluhopisů. Narůstají však mezi nimi obavy z rizik, které taková politika může mít, a několik členů naznačilo, že by bylo vhodné alespoň zpomalit tyto nákupy. Zpráva pomohla k růstu dolaru.

Ropu by mohlo podpořit, pokud by dnešní zprávy o nezaměstnanosti a stavu zásob potvrdily, že americká ekonomika je na cestě k oživení. Analytici očekávají, že počet nových pracovních míst se v prosinci mírně zvýšil.

Americký ropný institut API ve čtvrtek uvedl, že zásoby ropy klesly v týdnu do 28. prosince o 12 milionů barelů. Analytici čekali pokles jen o 900.000 barelů. Dnes zveřejní údaje o zásobách vládní úřad pro energetické informace EIA, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,71 112,14 New York - Nymex WTI únor 91,80 92,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK