Regulátoři zmírní důležité pravidlo výše kvalitních aktiv bank

06.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej 6. ledna (ČTK) - Finanční regulátoři dají bankám více času na splnění pravidel, která mají zajistit bankám dostatek hotovosti na přežití při případné budoucí krizi. Banky tak budou moci uvolnit část svých současných rezerv na úvěry a podpořit růst problémových ekonomik. Oznámil to dnes na tiskové konferenci předseda Basilejského výboru pro dohled nad bankami Mervyn King.

Banky si stěžovaly, že nebudou schopné splnit do ledna 2015 požadavek na minimální vlastnictví snadno prodejného majetku, jak jim nařídil Basilejský výbor, a současně poskytovat úvěry pro podniky a spotřebitele. Kontrolní orgán výboru proto dnes rozhodl zavádět nové požadavky na výši ukazatele likvidního krytí postupně od roku 2015 po dobu více než čtyř let a také rozšířit škálu majetku považovaného za vysoce kvalitní a likvidní aktiva i na akcie a cenné papíry jištěné hypotékami.

Pravidlo vyžaduje, aby banky držely dostatek likvidních aktiv, jako jsou vládní a firemní dluhopisy, na pokrytí jejich očekávaných čistých výdajů po dobu 30 dní. To má zabránit případné záchraně bank z peněz daňových poplatníků při krizi.

Výbor se rovněž rozhodl zmírnit "stresový scénář" pro kalkulaci výše likvidních aktiv, které musejí mít banky v držení. To znamená, že potřebný "ochranný nárazník" bude menší.

Pravidla jsou součástí snah bankovních regulátorů zabránit dalšímu šoku finančního systému, jako byl ten, který vyvolal kolaps banky Lehman Brothers v roce 2008, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK