Šéf Googlu přicestoval na kontroverzní pobyt do Severní Koreje

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šéf americké internetové společnosti Google Eric Schmidt přicestoval na kontroverzní pobyt do komunistické Severní Koreje. Informuje o tom agentura AP. Schmidt už před cestou řekl, že se chce na vlastní oči přesvědčit, v jakém stavu je tamní ekonomika. Na soukromé cestě jej provází bývalý guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson.

 

Severní Korea je považována za zemi, která vůči internetu uplatňuje nejpřísnější politiku. Schmidtův záměr navštívit KLDR se nesetkal s nejlepšími reakcemi, i když hlavně fanoušci Googlu jsou jeho rozhodnutím někdy fascinováni.

Z vedení Googlu v Severní Koreji zatím nikdo nebyl. Součástí delegace je i šéf koncepčního centra Google Ideas Jared Cohen, který dříve pracoval na ministerstvu zahraničních věcí USA.

Americká vláda není z cesty nadšena a tvrdí, že ničemu nepomůže. Severní Korea se v poslední době stala terčem kritiky za to, že proti vůli mezinárodního společenství v prosinci vypustila raketu dlouhého doletu. S většinou vyspělých zemí má Pchjongjang špatné vztahy, největším spojencem KLDR je Čína.

Richardson cestu nazývá "soukromou humanitární misí". Není ale jasné, co si skupina od cesty do Severní Koreje slibuje.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK