Do Egypta přijel zástupce MMF, jednat se bude o čerpání pomoci

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 7. ledna (ČTK) - Do Egypta přicestoval zástupce Mezinárodního měnového fondu (MMF) Masúd Ahmad, který bude s tamními představiteli jednat především o čerpání odloženého úvěru 4,8 miliardy dolarů (asi 93,6 miliardy Kč). Země se po politickém převratu a propadu ekonomiky snaží hospodářství podpořit a hodlá k tomu využít pomoci mezinárodních úvěrových organizací.

Později do Káhiry dorazí i technický tým MMF. Egypt se na úvěru za 4,8 miliardy dolarů s měnovým fondem dohodl už loni v listopadu, čerpání peněz ale bylo kvůli politickým nepokojům na žádost Káhiry v prosinci odloženo. O nepokoje se postaral prezident Muhammad Mursí svou snahou co nejrychleji prosadit novou ústavu.

"Dnes se zúčastníme řady schůzek s egyptskou vládou. Technický tým přijede později," řekl novinářům Ahmad, který je ředitelem MMF pro Blízký východ a Střední Asii. Dnes už má za sebou jednání například s premiérem Hišámem Kandílem, setkat se má i s prezidentem, guvernérem centrální banky a některými ministry.

Egypt potřebuje půjčku od MMF, aby zmírnil rozpočtový deficit a omezil vliv hospodářského útlumu. Do něj se země dostala po pádu režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK