Majitel RegioJetu Jančura požaduje odvolání šéfa ČD Žaludy

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Majitel RegioJetu Radim Jančura požaduje odchod šéfa Českých drah Petra Žaludy. Na dnešním setkání s novináři vyzval ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS), aby ředitele ČD odvolal. Podle Jančury manipuloval s informacemi, které se týkají rozdělování dotací na jednotlivé dálkové linky, a zhoršil prý hospodářskou situaci národního železničního dopravce. České dráhy to popírají.

 

Podle Jančury šéf drah lhal, když uváděl, že České dráhy na trati mezi Ostravou a Olomoucí přes Krnov dostávají od státu dotaci 159 korun na kilometr jízdy vlaku. Pode RegioJetu totiž dotace v roce 2012 na této trati dostávaly 223 korun, což dopravce dopočítal na základě podkladů z roku 2010, které nedávno získal od ministerstva dopravy.

České dráhy za tvrzením Žaludy stojí. Částka 159 korun je předpokládaná suma, kterou ČD na kilometru jízdy mezi Ostravou a Olomoucí v loňském roce prodělaly, řekl ČTK mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský. Proti roku 2010 se dopravci prý podařilo snížit ztrátu z provozu o více než 50 korun na kilometr například propouštěním nadbytečných zaměstnanců a zvýšením počtu ujetých kilometrů, které vlaky Českých drah na trati urazí. Tím se fixní náklady rozdělily na větší počet kilometrů, doplnil Šťáhlavský s tím, že čísla, která říká Jančura, jsou účelová dezinformace.

Železniční spojení Ostravy s Olomoucí přes Krnov je první tuzemskou tratí, na jejíž provozování ministerstvo dopravy vypsalo řádné výběrové řízení. Nynější tendr má sloužit jako pilotní projekt, podle kterého se budou liberalizovat i ostatní železniční spojení. Kromě RegioJetu se do soutěže přihlásila i britská Arriva. Výhodnější nabídku podal RegioJet, který po státu požaduje dotaci 188 korun na kilometr. Firma se proto pře se současným provozovatelem - Českými drahami o tom, zda je jeho nabídka pro stát výhodnější než cena, za kterou jezdí České dráhy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK