Listopadový pokles průmyslu a staveb potvrdil slabost ekonomiky

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Listopadový meziroční pokles průmyslové výroby o 3,9 procenta a stavební produkce o 2,7 procenta podle analytiků potvrzuje slabost české ekonomiky. Zahraniční obchod Česka v listopadu přitom skončil v rekordním přebytku 35,5 miliardy korun, důvodem je ale především pokles dovozu, když domácí poptávka zůstává slabá.

 

Údaje o průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodě dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loňský listopad měl ve srovnání s listopadem 2011 o jeden pracovní den více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se průmyslová produkce meziročně snížila o 6,2 procenta. Meziměsíčně byla po očištění nižší o 0,8 procenta.

"Výsledek hodnotíme jednoznačně jako zklamání. Opět se potvrzuje slabost české ekonomiky," komentoval data analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Za celý minulý rok odhadl pokles průmyslové výroby o 0,8 procenta, pro letošek ale už očekává mírný růst o 0,2 procenta. "Dno průmyslové výroby by již mělo být v dohledu, někdy v prvním až druhém čtvrtletí tohoto roku," dodal.

Stavební výroba po zohlednění počtu pracovních dnů podle statistiků klesla meziročně o 3,9 procenta. Proti říjnu si stavebnictví naopak polepšilo a vykázalo růst o 1,3 procenta. Od počátku roku do konce listopadu se stavitelství ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 propadlo o 17,3 procenta, uvedl ČSÚ.

"To je pětina celého objemu, která představuje zhruba 277 miliard korun," upozornil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš. Zatímco v roce 2008 podle něj stavebnictví tvořilo 12 procent HDP, v současné době už je to jen kolem sedmi procent.

Podle Pavla Klimenta z KPMG Česká republika listopadové statistiky vývoje stavební produkce potvrzují, že stavebnictví nadále hledá své dno, a to především v oblasti zakázek financovaných veřejným sektorem. "Pokračující pokles produkce dále zvyšuje tlak na jednotlivé společnosti. Lze proto očekávat, že trend odchodu řady z nich z odvětví bude zesilovat," tvrdí Kliment.

Rekordní přebytek zahraničního obchodu podle analytiků ukazuje, že českou ekonomiku drží nad vodou externí poptávka. Ta ovšem zeslábla v Německu a na Slovensku, tedy ve dvou zemích, které jsou pro ČR klíčovými obchodními partnery. "Exportéry tedy zachraňuje neutuchající zájem o české zboží už jen z Ruska a dalších zemí Společenství nezávislých států. Při srovnání s dalšími tuzemskými statistikami není vysoký přebytek obchodu známkou silné ekonomiky, spíš naopak," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky nedává výhled pro další období příliš mnoho důvodů k optimismu. "Velmi nejistý je především vývoj v Evropě. Patrný je i nižší ekonomický výkon v mimoevropských zemích," uvedl. Každopádně podle něj lze již dnes s jistotou říci, že celkově český export za rok 2012 překročí hranici tří bilionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK