Pražská burza klesla, dolů ji táhly ČEZ, KB či Telefónica

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Pražská burza vstoupila do nového týdne poklesem, hlavní index PX skončil níže o 0,74 procenta na 1054,60 bodu. Dolů ho táhly zejména akcie energetické společnosti ČEZ, nedařilo se ani Komerční bance a telekomunikačnímu operátorovi Telefónica ČR. Cenné papíry Erste Bank naopak posílily, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky po úspěšném prvním týdnu roku 2013 dnes na akciových trzích převládalo vybírání zisků. "Výjimkou je západoevropský bankovní sektor, který podpořily zprávy o změkčení podmínek pro splnění pravidel likvidity," uvedl. Pozitivní vliv na český trh neměla podle Josefa Kohouta z Patria Finance ani data z domácí ekonomiky, kde zklamal zvláště výkon průmyslové výroby.

Nejvýrazněji, o 3,16 procenta na 658,50 Kč, ztratily dnes akcie ČEZ, které podle Kohouta následovaly západoevropský elektrárenský sektor. Připomněl také, že analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu pro tuto emisi na 700 Kč z předchozích 800 Kč, ale ponechali doporučení "držet".

Z dalších dvou velkých emisí odepsaly Komerční banka bezmála procento a půl na 3990 korun a Telefónica ztratila 1,20 procenta na 328 korun.

Dařilo se naopak Erste Bank, jejíž akcie přidaly 1,34 procenta na 640,70 Kč, a také pojišťovně VIG, která zakončila obchodování o 0,58 procenta silnější na 1039 korunách.

Z menších emisí zlevnil o 2,36 procenta na 62 korun developer Orco, jehož akcie podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz reagovaly negativně na svolání mimořádné valné hromady s programem rozhodnutí o snížení základního jmění. O více než procento přišly také cenné papíry mediální CME a petrochemického holdingu Unipetrol.

Celkový objem obchodů v prvním obchodním dni nového týdne byl nadprůměrných 859 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 796 milionů Kč, doplnil Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK