Euro před zasedáním ECB posiluje vůči dolaru

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes smazala počáteční ztráty a posiluje vůči dolaru. Investoři upravují své pozice před zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky (ECB), které se uskuteční v tomto týdnu. Dolar se také stáhl z nejvyšší hodnoty za dva a půl roku k jenu, protože investoři se domnívají, že nedávný růst americké měny byl příliš rychlý a vysoký.

Kolem 18:20 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3101 USD. K jenu oslabilo o 0,2 procenta na 114,89 JPY. Dolar vůči jenu klesl o půl procenta na 87,71 JPY.

Analytici upozorňují, že i přes současný růst zůstane euro nadále pod tlakem, protože trh se před zasedáním ECB zaměří znovu na dluhovou krizi v eurozóně. Jakákoliv známka měnové stimulace nebo komentář o ekonomickém oslabení mohou euro stáhnout dolů. Ekonomové však nečekají, že by banka již na prvním zasedání v letošním roce snížila úrokové sazby, i když naznačila, že je ochotna úroky dále snižovat, protože inflace zrychluje. Snížit úroky by mohla až v příštích měsících.

Investoři budou nyní sledovat také výsledky plánovaných aukcí italských a španělských dluhopisů, které se uskuteční koncem tohoto týdne. Zdravá poptávka po dluhopisech by mohla působit růst eura vůči dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK