LN: EP Energy loni za tři čtvrtletí zvýšila zisk na 8,6 mld. Kč

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Skupina EP Energy za prvních devět měsíců loňského roku vykázala čistý zisk 8,6 miliardy korun, o téměř 7,7 miliardy korun více než za celý rok 2011. Tržby společnosti činily od ledna do září 2012 přibližně 27,5 miliardy korun. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Hlavní část loňského zisku nepochází z výroby a prodeje elektřiny a tepla, ale z přecenění koupených nebo prodaných podniků. Na prodeji teplárenské společnosti Energotrans skupina vydělala 3,5 miliardy korun, na nákupu poloviny německých dolů Mibrag miliardu korun. Letos plánuje EP Energy další nákupy, zájem má například o uhelnou elektrárnu Chvaletice. Koupit chce i zatím blíže neurčenou uhelnou elektrárnu v Německu.

Skupina EP Energy má celkem 4400 zaměstnanců. Jejím stoprocentním majitelem je Energetický a průmyslový holding (EPH), který společně vlastní finanční skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský.

Na začátku letošního roku EP Energy sloučila své dvě dceřiné společnosti zabývající se obchodem s elektřinou a plynem. Firmy EP Energy Trading (EPET) a První energetická (PEAS) fungují nově pod hlavičkou EPET. Firma chce sloučením firem zvýšit jejich efektivitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK