E15: Stát se chystá zrušit Státní fond dopravní infrastruktury

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo dopravy se chystá zrušit Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je chystaná přeměna Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na akciovou společnost. Informuje o tom deník E15. Letošní rozpočet SFDI je více než 60 miliard korun.

 

Stát se chystá na ŘSD převést příjmy z mýtného a dálničních známek, které dnes putují do SFDI. Fond tak podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) ztratí smysl. Navíc se podle něj uvažuje i o tom, že by se nové ŘSD mohlo místo SFDI starat o tok peněz z Evropské unie. O tom ale ještě není rozhodnuto.

Podle původních plánů se ŘSD mělo na akciovou společnost změnit v roce 2014. Stanjura by to ovšem alespoň legislativně rád stihl ještě letos. "Založíme novou firmu, budeme debatovat o tom, o jaký majetek se bude starat, a budeme tam postupně převádět činnosti. Výhoda je, že kdyby ta firma začala fungovat od roku 2014, tak trefí začátek nového programovacího období,“ řekl deníku ministr.

Rozpočet SFDI tvoří národní zdroje a unijní fondy. Letos má mít k dispozici celkem 64,5 miliardy korun, což je asi o 1,5 miliardy méně než loni.

mtj

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK