Americké akcie v pondělí klesly, čeká se na firemní výsledky

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. ledna (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabily, protože investoři očekávají pomalé tempo růstu firemních zisků. Finanční tituly klesly po dohodě o ukončení vyšetřování praktik při zabavování domů věřitelům nesplácejícím hypotéku.

Dow Jonesův index se snížil o 0,38 procenta na 13.384,29 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,31 procenta na 1461,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,09 procenta na 3098,81 bodu, napsala agentura Reuters.

Deset velkých amerických bank a poskytovatelů hypoték se dohodlo, že za ukončení vyšetřování praktik při zabavování domů zaplatí celkem 8,5 miliardy dolarů (zhruba 166 miliard Kč).

Analytici očekávají, že zisky amerických firem vykážou za čtvrté čtvrtletí pouze mírné zlepšení. Zveřejňování čtvrtletních výsledků po skončení dnešního obchodování na burze odstartuje výrobce hliníku Alcoa. Akcie firmy Alcoa v pondělí oslabily o 1,7 procenta.

Na devizovém trhu euro opět posílilo vůči dolaru díky očekávání, že Evropská centrální banka tento týden na svém zasedání nepřikročí ke snížení úrokových sazeb. Jednotná evropská měna v závěru pondělního obchodování stoupla o 0,3 procenta na 1,3108 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK