Německý export v listopadu výrazně klesl

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německý export se v listopadu propadl o 3,4 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Analytici očekávali pokles o pouhých 0,5 procenta. Dovoz se snížil o 3,7 procenta místo předpokládaného nárůstu o 0,4 procenta.

 

Sezonně očištěný přebytek německé obchodní bilance v listopadu klesl na 14,6 miliardy eur (373 miliard Kč) z říjnových 14,9 miliardy eur. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou toho, že německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla.

"Čtvrté čtvrtletí bylo slabé pro Německo a zejména pro jeho důležité exportní trhy. Klesá především vývoz do eurozóny," uvedl analytik Christian Schulz ze společnosti Berenberg Bank. "Německo je poškozováno krizí eura. Přímo klesající poptávkou a nepřímo slabou důvěrou, která tlačí dolů investice," dodal.

Tempo růstu německé ekonomiky v loňském třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Institut Ifo minulý měsíc předpověděl, že za čtvrté čtvrtletí vykáže německá ekonomika pokles o 0,3 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

"Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě klesla. Vyhlídky jsou však lepší," uvedl Schulz. "Pokud se eurozóna stabilizuje, měly by všechny důležité exportní trhy Německa ve druhé polovině roku růst," dodal.

Svaz německého průmyslu (BDI) minulý měsíc předpověděl, že německý export vykáže za loňský rok nárůst o zhruba čtyři procenta na nový rekord. V letošním roce se podle BDI zvýší minimálně o tři procenta. Motorem růstu by měla být poptávka ze zemí mimo Evropskou unii.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK