Japonsko bude nakupovat dluhopisy evropského fondu ESM

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonsko začne nakupovat dluhopisy, které bude vydávat evropský záchranný fond ESM. Řekl to ministr financí Taró Aso, jehož slova tak podpořila kurz eura. Ministr řekl, že Japonsko využije k nákupu svých devizových rezerv a má v plánu tímto způsobem pomoci zemím eurozóny zotavit se z krize.

 

"Stabilita finanční situace Evropy pomáhá stabilizovat měny, a to včetně japonského jenu," řekl Aso novinářům. "Z tohoto pohledu a na základě dalších snah Evropy dosáhnout finanční stability bude Japonsko soustavně nakupovat část dluhopisů ESM, k čemuž využije svých devizových rezerv," dodal ministr.

Fond ESM podle ministra vydá dluhopisy už dnes, což bude poprvé od svého vzniku loni v říjnu. Dluhopisy ESM budou podle ministra klíčovou investicí mezi dalšími dluhopisy evropských zemí.

Ministrova slova pomohla k růstu kurzu eura, které předtím k japonskému jenu oslabovalo. Z nejnižších hodnot kolem 114,60 JPY se kurz vyšplhal na 115,25 JPY. Někteří analytici nicméně upozorňují, že není jasné, zda záměr Tokia nakupovat dluhopisy ESM bude mít na kurz jenu přímé dopady.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK