Pražská burza částečně korigovala předchozí ztrátu

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Pražská burza dopoledne umazala část předchozí ztráty. Hlavní index PX v 11:00 rostl o 0,28 procenta na 1057,56 bodu, a to hlavně díky růstu akcií obou bank i elektrárenské společnosti ČEZ. Největší ztrátu měly akcie těžařské společnosti NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Akcie Erste Group Bank rozšířily zisky o 2,23 procenta na 655 korun a akcie Komerční banky stouply o 0,15 procenta na 3996 korun. "V zelených číslech se drží většina evropských bank, když zřejmě ještě reagují na pondělní zprávu Basilejského výboru pro bankovní dohled, který prodloužil termín pro plnění nových přísnějších pravidel Basel 3 o čtyři roky," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Strmý propad zastavily akcie ČEZ a posílily o 0,27 procenta na 660,30 koruny. Mokoš upozornil na prohlášení analytika z energeticko-výzkumné společnosti ENA Jiřího Gavora, podle kterého projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín nebude realizován, pokud nebudou poskytnuty státní záruky, především v podobě garantované ceny vyrobené elektřiny.

Nejvýrazněji zatím oslabily cenné papíry NWR, a to o 2,03 procenta na 98,85 koruny a podle Mokoše tak procházejí největším výběrem zisků za téměř měsíc. Vedení společnosti by v tomto nebo příštím týdnu mohlo oznámit své vybrané provozní ukazatele za poslední loňské čtvrtletí a zároveň zveřejnit i indikace průměrných cen uhlí na první čtvrtletí letošního roku, podotkl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK