ČBA zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, čeká stagnaci

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce stagnaci ekonomiky, zatímco v říjnu předpovídala růst o necelé půl procento. Oživení ekonomiky by mělo nastat v roce 2014, kdy by podle ČBA měla ekonomika růst o 1,9 procenta. Představitelé ČBA o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

 

Pro rok 2012 počítá ČBA s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. "Spotřeba domácností klesla v roce 2012 výrazněji, než by odpovídalo vývoji jejich disponibilních příjmů. Propad domácí poptávky se tak stal hlavním důvodem poklesu ekonomiky v roce 2012. Letos lze čekat obrat tohoto vývoje, což je pozitivní zpráva," uvedl předseda Vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Česká národní banka v aktuální prognóze z listopadu počítá letos s velmi mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Ministerstvo financí podle poslední prognózy z října odhaduje letos růst ekonomika na 0,7 procenta.

Navzdory stagnaci ekonomiky bankovní sektor letos pravděpodobně zaznamená kladný růst úvěrů i vkladů, vyplývá dále z prognózy. ČBA počít letos s růstem úvěrů domácnostem o 3,5 procenta a nefinančním podnikům o 1,6 procenta. Příští rok by měl růst navíc zrychlit.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky a GE Money Bank.

Odhady ČBA

2013 2014 Vývoj HDP v % 0 1,9 Inflace 2,4 % 2,2 Kč/EUR 25,32 24,40 Růst bankovních úvěrů domácnostem(%) 3,5 4 Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%) 1,6 3,5

Zdroj: ČBA

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK