Ukrajina si chce od MMF půjčit asi 15 miliard dolarů

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 14. ledna (ČTK) - Ukrajina si chce od Mezinárodního měnového fondu půjčit zhruba deset miliard SDR (asi 15 miliard USD; 288 miliard Kč). Řekl to první místopředseda vlády Serhij Arbuzov. Měnový fond přestal Ukrajině půjčovat na začátku roku 2011, kdy země v obavách z politických nepokojů odmítla přistoupit na požadavek, aby zvýšila ceny plynu a topení pro domácnosti.

Mise MMF by měla příští týden přijet na Ukrajinu a začít o požadavku jednat. Otázka cen energií podle agentury Reuters asi zůstane stěžejní i v rámci nadcházejících jednání. Ukrajinští činitelé doufají, že se s měnovým fondem dohodnou na novém financování, aniž by Ukrajina musela ceny energií zvyšovat.

Kyjev ceny energií silně dotuje. Vláda letos musí splatit zahraniční dluh v objemu devíti miliard dolarů, z čehož asi šest miliard je dluh vůči MMF. Pozorovatelé tvrdí, že Ukrajina bude tentokrát pod větším tlakem, aby ceny energií zvýšila. Jednání v Kyjevě začínají 24. ledna.

"Chceme se bavit o stejné částce, na jaké jsme se s fondem dohodli už dříve. Tedy o deseti miliardách SDR," sdělil Arbuzovův mluvčí. Měnový fond už dříve upozornil, že subvence cen plynu a topení představují zátěž pro státní rozpočet, proto je třeba je odbourat. Ukrajina totiž podle MMF musí snížit rozpočtový deficit, aby se vyhnula dluhové pasti.

Snaha Ukrajiny vyřešit s MMF spor o subvence dojednáním nižších cen plynu dováženého z Ruska zatím nepřináší kýžený výsledek. Ukrajina se bez ruského plynu zatím neobejde.

Řada ekonomů se domnívá, že Ukrajina směřuje k další recesi. Ve světě totiž vázne poptávka po jejím hlavním vývozním artiklu, kterým je ocel. V poslední době už citelně klesl kurz ukrajinské hřivny.

SDR, plným názvem Special Drawing Rights (zvláštní práva čerpání), je zúčtovací jednotka MMF, která se řadí k mezinárodním rezervním aktivům. Jejím prostřednictvím mohou země s nedostatkem financí měnový fond žádat o příspěvky a další finanční pomoc. Fond jednotku vytvořil v roce 1969, když pro účely vyšší likvidity potřeboval rozšířit skladbu rezervních měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK