Fitch:USA by kvůli dluhovému stropu mohly ztratit špičkový rating

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ratingová agentura Fitch dnes varovala, že by mohla snížit úvěrový rating Spojených států z nejvyšší možné úrovně AAA, pokud se tamní politici nedokážou dohodnout na zvýšení dluhového stropu.

 

"Tlak na rating USA roste," upozornila agentura. Očekává se, že zadlužení USA dosáhne nynějšího limitu 16,4 bilionu dolarů (315 bilionů Kč) do února. Pokud se politici nedohodnou na zvýšení limitu, dostane se vláda do platební neschopnosti, upozornil internetový server BBC.

Americká vláda se kvůli sporům kolem dluhového stropu dostala do blízkosti platební neschopnosti již v roce 2011. "Pokud se bude opakovat krize kolem dluhového stropu ze srpna 2011, provedeme revizi ratingu USA. Bude tu značné riziko snížení ratingu USA," uvedla agentura Fitch.

Spojeným státům již předloni v srpnu odebrala nejvyšší možný úvěrový rating konkurenční agentura Standard & Poor's. Rating je základní vodítko pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK