Bundesbank: Německá ekonomika se již možná odrazila ode dna

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. ledna (ČTK) - Hospodářský útlum v Německu bude pouze krátkodobý. Uvedla to dnes německá centrální banka Bundesbank ve své pravidelné měsíční zprávě. Dodala, že největší ekonomika eurozóny se již možná odrazila ode dna.

V posledním čtvrtletní loňského roku německá ekonomika klesla o 0,5 procenta. Většina analytiků však podle agentury Reuters předpokládá, že Německo se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německá vláda nicméně minulý týden snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,4 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Předpověděla, že v příštím roce tempo růstu zrychlí na 1,6 procenta. Loni ekonomika podle předběžných údajů stoupla pouze o 0,7 procenta po tříprocentním nárůstu v předchozím roce.

Podle centrální banky vykazuje ekonomika již v letošním prvním čtvrtletí známky zlepšení. Výrazně se zvýšila například očekávání německých podniků. "To platí zejména při hodnocení exportních možností," upozornil banka. Zlepšení vykazují rovněž nové zakázky pro průmyslové podniky, a to zejména díky poptávce ze zemí mimo Evropskou unii, napsala agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK