Pojišťovny loni opět odhalily rekordní počet pojistných podvodů

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Detektivové domácích pojišťoven odhalili v roce 2012 opět rekordní počet i objem pojistných podvodů, jichž bylo až o několik desítek procent více než předloni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Trendem loňského roku byl podle nich vyšší počet podvodů v menším objemu. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Detektivové České pojišťovny loni odhalili pojistné podvody za 422 milionů Kč, což je o čtvrtinu více než v roce 2011. "Jde o nejvyšší objem odhalených pojistných podvodů ve 186leté historii ČP. V porovnání s rokem 2010 představuje tento výsledek nárůst o 52 procent a s rokem 2009 o 76 procent," uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Také Allianz v minulém roce opět navýšila hodnotu uchráněných financí, které nevyplatila za podvodné pojistné události, jež se pokoušeli nahlásit její klienti. V roce 2011 to byly škody za 102 milionů, loni za více než 110 milionů. O 26 procent se podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka zvýšil i počet prošetřovaných případů a o 40 procent počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání.

ČSOB Pojišťovna loni šetřila 255 podvodů za 71 milionů Kč, zatímco rok dříve to bylo 206 případů za 76 milionů Kč. Ve více než 50 procentech případů šlo o podvody spojené s pojištěním aut, což znamená fingované bouračky. "Stále přetrvává velký podíl pojistných podvodů spojených s pojištěním podnikatelských rizik, kdy takto někteří podnikatelé 'řeší' své finanční problémy," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Nejčastěji lidé pojistné podvody páchají v pojištění motorových vozidel, ale jeho podíl se postupně snižuje a zcela opačný trend zaznamenává pojištění majetku a odpovědnosti, doplnil vedoucí týmu vyšetřovatelů Allianz Vlastimil Pršal. V poslední době se podle něj zvyšují počty vodovodních škod, kdy lidé nahlásí, že jim prasklý vodovod zničil vybavení domácnosti. Nejde přitom jen o drobné, protože při vyplavení rodinného domku se škody pohybují v řádech stovek tisíc korun.

Za uplynulých 12 měsíců odhalili detektivové Generali o 14 procent více pojistných podvodů než v roce 2011. Zatímco počet podvodů vzrostl z 350 na 400, jejich objem klesl ze 74 na 45 milionů korun. Řada případů je prý stále v šetření. "Celková čísla za loňský rok podtrhují trend častějších podvodů v menším objemu. Obvykle k nim dochází v okamžiku vzniku reálné škody, kterou se pachatelé, mnohdy pod tlakem makroekonomických poměrů, snaží uměle navýšit pro své obohacení," vysvětlil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Dlouhodobě nejproblematičtějším územím je podle Bohmana Praha. Nejméně se lidé naopak snažili podvádět na Zlínsku a na Vysočině. U Allianz se meziročně zvýšil počet podvodů hlavně v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a v Praze. Naopak pokles byl v krajích Středočeském, Karlovarském a hlavně Pardubickém, kde se počet případů snížil téměř o polovinu, podotkla analytička interního auditu a kontroly Allianz Ivana Glombová.

Pojišťovny boj proti podvodům stále přitvrzují. "Za poslední tři roky se počet detektivů České pojišťovny výrazně zvýšil. Nejde však jen o práci samotných detektivů. Boj s pojistnými podvody vyžaduje spolupráci napříč celou firmou a pomoc mnoha podpůrných útvarů, kde kolegové pracují na analýze shromážděných dat. K tomu jim samozřejmě slouží softwarové nástroje, které umí data vzájemně prokreslit ve vazbě lidí a jejich rolí v daném případu," poznamenal Bohman.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Přehled odhalených pojistných podvodů České pojišťovny podle jednotlivých krajů za rok 2012:

kraj částka v milionech Kč meziroční nárůst/pokles v milionech Kč Praha 116 38 Jihočeský 48 -2 Kralovéhradecký 47 -2 Plzeňský 41 19 Středočeský 34 2 Moravskoslezský 27 4 Liberecký 21 7 Pardubický 20 2 Karlovarský 19 10 Ústecký 15 8 Jihomoravský 11 -3 Olomoucký 9 -2 Zlínský 8 1 Vysočina 7 -2 celkem ČR 422 83

zdroj: Česká pojišťovna

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK