Pokles španělské ekonomiky ve 4. čtvrtletí zrychlil na 1,8 pct

30.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. ledna (ČTK) - Španělská ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta. Pokles tak zrychlil z 1,6 procenta ve třetím čtvrtletí a byl horší, než čekali analytici. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt snížil o 0,7 procenta po propadu o 0,3 procenta za červenec až září. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad INSEE. Ekonomika klesá již šesté čtvrtletí za sebou.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali meziroční pokles o 1,7 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem počítali s poklesem o 0,6 procenta.

Španělská ekonomika se loni propadla do druhé recese od roku 2009. Dolů ji srážejí dopady krachu realitní "bubliny" minulého desetiletí na bankovní sektor a celou ekonomickou aktivitu. Míra nezaměstnanosti v zemi je na rekordních 25 procentech a vláda kvůli hrozbě dluhové krize musí snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což ekonomiku dál oslabuje. Analytici žádné brzké oživení španělské ekonomiky zatím nečekají.

O Španělsku se již dlouho spekuluje jako o vhodném kandidátovi na finanční pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země však odmítá, že by potřebovala pomoci. Vláda pouze loni požádala partnery v Evropě o pomoc pro svůj bankovní sektor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK