Vládní rozpočet Německa se loni přiblížil vyrovnanosti

31.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. ledna (ČTK) - Rozpočtové hospodaření německé spolkové vlády se v loňském roce těsně přiblížilo vyrovnané bilanci. Zasloužily se o to rekordní příjmy z daní, sdělilo dnes spolkové ministerstvo financí.

Příjmy z daní se loni zvýšily o 4,7 procenta na 552 miliard eur (14,1 bilionu Kč). Výběr daní od právnických osob vzrostl o 8,3 procenta, výběr daně z příjmu posílil o 6,7 procenta a nepřímých daní ze spotřeby vybrala vláda o 2,4 procenta více.

Vládní rozpočtový deficit se loni podle odhadu ministerstva snížil pod 0,35 procenta hrubého domácího produktu. Cíl dostat se pod tuto úroveň si přitom vláda v rámci dlouhodobého ekonomického programu stanovila až na rok 2016.

Německá ekonomika loni pokračovala v růstu, i když kvůli recesi v eurozóně výrazně slabším tempem a v posledním čtvrtletí klesla. V letošním roce by měla být hlavním motorem růstu domácí poptávka, protože vývoz zůstane zřejmě slabý.

Příznivým signálem růstu spotřební poptávky je nárůst výběru daní ze spotřeby, uvedla agentura Reuters. Ministerstvo také předpovědělo, že letos budou díky vzestupu mezd a nízké nezaměstnanosti zřetelně růst disponibilní příjmy domácností.

Míra nezaměstnanosti v Německu loni klesla na minimum od sjednocení země v roce 1990 a v lednu byla na 6,8 procenta. Spotřebitelská nálada v Německu se podle zprávy institutu GfK v únoru zlepší poprvé od října a podnikatelský důvěra je nyní nejvyšší za více než půl roku. Dnešní údaje však ukázaly, že minulý měsíc klesly maloobchodní tržby v Německu nejvýrazněji za více než tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK