Novým šéfem Opelu bude od března Neumann z Volkswagenu

31.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. ledna (ČTK) - Výkonným šéfem německé automobilky Opel a prezidentem GM Europe dnes s platností od 1. března jmenovala americká skupina General Motors Karla-Thomase Neumanna, dlouholetého manažera konkurenční německé automobilky Volkswagen. Opel nemá řádného šéfa od loňského června a Neumann bude muset hned od začátku řešit těžké problémy této firmy.

Bývalý generální ředitel Opelu Karl-Friedrich Stracke v červenci překvapivě odstoupil z funkce. Prozatímním šéfem podniku byl poté jmenován Thomas Sedran, který měl dříve na starosti strategii firmy. To analytici interpretovali jako známku toho, že GM hledá do čela Opelu někoho zvenčí. O Neumannovi jako možném šéfovi Opelu se objevily první zprávy loni v listopadu.

Neumann (51) dříve řídil čínské aktivity Volkswagenu, loni byl ale v této funkci vystřídán a podle zdrojů z odvětví již ve společnosti v podstatě nepracoval. Neumann v roce 2008 působil jeden rok jako šéf německého výrobce pneumatik a automobilových součástek Continental, tam se ale brzy dostal do sporu s vlastníky firmy. Jednu dobu se o něm uvažovalo jako o možném nástupci šéfa VW Martina Winterkorna.

Vedení Opelu je považováno za jeden z nejobtížnějších postů v automobilovém průmyslu. Opel se v minulých letech dostal do existenčních problémů a GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8000 ze 48.000 pracovních míst. Nyní se opět potýká s problémy kvůli poklesu poptávky na evropském trhu.

Opel minulý měsíc potvrdil, že v roce 2016 ukončí výrobu ve svém německém závodě v Bochumi. V posledních dnech však nevyloučil, že bochumskou továrnu uzavře dříve. Opel vykazuje těžké ztráty a není schopen využít výhod z rozsahu, které mu nabízí zapojení do GM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK