Průmyslová aktivita v eurozóně v lednu nejvyšší za téměř rok

01.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslové podniky v eurozóně si v lednu vedly nejlépe za poslední téměř rok. Aktivita ve zpracovatelském průmyslu díky vzestupu v Německu výrazně zpomalila pokles a naznačila oživení, plyne z dnešních údajů agentury Markit z průzkumů u nákupních manažerů průmyslových firem.

 

Index nákupních manažerů (PMI) stoupl v lednu podle konečných údajů na 47,9 bodu z prosincových 46,1 bodu. Překonal tak předběžný údaj 47,5 bodu a byl nejvyšší za 11 měsíců. Ukazatel je však stále v pásmu poklesu, který od růstu odděluje hranice 50 bodů. Pod ní se index nachází od srpna 2011.

Index produkce vzrostl o 2,7 bodu na desetiměsíční maximum 48,7 bodu a zaznamenal nejvyšší vzestup za poslední rok. Zlepšily se rovněž složky zakázek a vývozu.

"V posledním čtvrtletí loňského roku byl zřejmě průmyslový sektor brzdou ekonomiky, nyní však PMI dodává naději, že první čtvrtletí by mohlo být začátkem obratu," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Eurozóna spadla do recese ve třetím čtvrtletí, když vykázala mírný pokles druhé čtvrtletí po sobě. Ve čtvrtém čtvrtletí očekávají ekonomové prohloubení propadu na 0,4 procenta.

Prudké zlepšení zaznamenalo Německo, které je největší evropskou ekonomikou. Index PMI zde vzrostl o 3,8 bodu na 49,8 bodu, což byl jeho nejvyšší přírůstek od poloviny roku 2009, Index produkce vyskočil o téměř pět bodů na 51,9 bodu a dostal se do pásma růstu.

Prohloubil se naopak propad průmyslové aktivity v sousední Francii. Celkový index aktivity zde klesl o 1,7 na čtyřleté minimum 42,9 bodu. Zlepšily se ukazatele pro Itálii a Španělsko, dvě velké ekonomiky ohrožené dluhovou krizí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK