Ceny obytných realit v USA vzrostly v prosinci nejvíc za 6,5 roku

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. února (ČTK) - Ceny obytných nemovitostí ve Spojených státech se v prosinci zvýšily v meziročním srovnání o 8,3 procenta, nejrychlejším tempem za posledního šest a půl roku. Dnešní údaje firmy CoreLogic jsou další výraznou známkou oživování amerického trhu bydlení.

Meziroční růst zaznamenaly ceny domů a bytů desátý měsíc po sobě. Vzhůru je táhla nízká nabídka nemovitostí na trhu a rostoucí poptávka. Růst cen pak sám o sobě podporuje zotavování trhu, protože povzbuzuje majitele k prodeji a potenciální kupce tlačí ke koupi kvůli očekávání, že by ceny mohly dál růst.

Proti předešlému měsíci se ceny v prosinci zvýšily o 0,4 procenta. To je podle agentury AP silný růst, protože v prosinci jinak bývá trh slabší.

Krach realitního trhu po splasknutí "bubliny" neudržitelného boomu výstavby a cen vedl v letech 2007-2009 v USA k finanční krizi a hluboké ekonomické recesi. Loni však již trh bydlení postupným oživováním začal přispívat k růstu ekonomiky. Růst cen realit může povzbudit k hospodářskému oživení, protože se díky němu majitelé nemovitostí cítí bohatšími a více utrácejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK