Firma KAREL HOLOUBEK – Trade Group a.s. dostala od ÚOHS pokutu

06.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. února (ČTK) - Společnost KAREL HOLOUBEK - Trade Group a.s. dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 530.000 korun. Firma majetkově kontrolovala Karlovarskou teplárenskou od roku 2002, povolení k tomu ale od ÚOHS dostala až v roce 2010. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Hrozila vyšší pokuta, firma ale využila narovnání a přiznala nezákonné jednání výměnou za snížení sankce.

Antimonopolní úřad zhruba před dvěma lety povolil změnu formy nájmu Karlovarské teplárenské, a. s, která se tehdy na dalších 12 let stala součástí holdingu KAREL HOLOUBEK - Trade Group. Firma do té doby v Karlovarské teplárenské držela 51 procent akcií. Karlovy Vary se rozhodly pronajmout městskou společnost firmě karlovarského podnikatele Karla Holoubka v první polovině roku 2010. Holoubek však městskou teplárnu provozuje již od roku 2002 a od magistrátu měl zapůjčeno 51 procent jejích akcií. Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže přitom v případech, kdy se spojují soutěžitelé, musí firmy čekat na vydání povolení od ÚOHS. Protiprávní stav tak v daném případě trval podle antimonpolního úřadu dlouhodobě, a to více než 8,5 roku.

"Uskutečňování spojení před podáním návrhu a před právní mocí rozhodnutí úřadu, kterým se spojení povoluje, porušuje nejzákladnější principy kontroly spojování soutěžitelů," uvedl Rafaj. Nekontrolované spojování podniků může podle něj narušit účinnou soutěž, a tím poškozovat i spotřebitele. V prošetřovaném případě však závažný negativní dopad na soutěž či spotřebitele zjištěn nebyl.

Úřad vzal tuto skutečnost v úvahu při stanovování pokuty, na druhé straně musel vzít v potaz značnou délku trvání deliktu. Za uznání protisoutěžního jednání ÚOHS firmě snížil pokutu o 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK