Sněmovna podpořila návrh, aby počet pošt určovala vláda

07.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


 Minimální počet poštovních poboček jednotlivých poštovních firem by do budoucna měla určovat svým nařízením vláda, a to na návrh Českého telekomunikačního úřadu. Toto pravidlo by mělo omezit nebezpečí rušení poštovních poboček. Počítá s tím poslanecká novela zákona o poštovních službách, kterou dnes v prvním čtení podpořila Sněmovna.

 

Novelu předložila skupina poslanců TOP 09 v čele s místopředsedou sněmovního hospodářského výboru Janem Husákem. S novelou souhlasí i předseda hospodářského výboru z opoziční ČSSD Milan Urban.

Naproti tomu poslanec ODS František Sivera navrhoval novelu zamítnout. Novela podle něj zapleveluje legislativu a má řadu nedostatků. "Stanovit minimální počet pošt na návrh Českého telekomunikačního úřadu nařízením vlády je tak zcela nadbytečné a svým způsobem by to situaci komplikovalo, mimo jiné i z hlediska možných změn potřeby počtu pošt v závislosti na poptávce po poštovních službách," řekl.

Poslanecký návrh TOP 09 souvisí s loňskou vládní novelou poštovního zákona, která zrušila poslední monopol České pošty na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. V Senátu poté vznikly kompromisní návrhy, které byly obsahově totožné s tím, co nyní podle předkladatelů navrhuje právě TOP 09. Senát ale na tyto návrhy nepřistoupil a novelu rovnou zamítl. Sněmovna ho pak přehlasovala a zákon prosadila.

Pozměňovací návrhy senátních výborů počítaly právě s tím, že by počet poštovních provozoven stanovovala vláda. Snižovaly také hranici tržeb z poštovních služeb, od níž by firmy musely povinně přispívat na tzv. univerzální službu, tedy na doručování zásilek po celé ČR za jednotnou cenu. Vláda nastavila tento limit na deseti milionech korun, senátní návrhy i současný poslanecký návrh ho snižují na tři miliony.

Podle dřívějšího vyjádření poslance Husáka má toto snížení limitu zabránit možným podvodům, které by spočívaly v tom, že se firma rozdělí na více menších firem s nižšími tržbami pod limitem tak, aby nemusely přispívat. Třetím návrhem je povinnost provozovatelů poštovních služeb označovat u nich podané zásilky tak, aby bylo jasné, u koho zákazník tuto zásilku podal. To má zabránit zneužívání sítí ostatních firem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK