Nezaměstnanost na Slovensku v lednu stoupla na 14,8 procenta

20.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti na Slovensku v lednu vzrostla na 14,80 procenta z prosincových 14,44 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna roku 2004. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

 

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, stoupl v lednu pátý měsíc po sobě, a to na 399.367 lidí. Proti prosinci se řady nezaměstnaných rozšířily o více než 9200 osob, ve srovnání s minulým rokem přibylo na Slovensku zhruba 29.400 lidí bez práce.

Nezaměstnanost v zemi se v zimních měsících tradičně zvyšuje kvůli útlumu sezonních prací. Podle analytiků situaci na trhu práce ovlivňuje také zpomalení ekonomického růstu země a změny v legislativě, které například zvýšily náklady na propouštění zaměstnanců.

Slovensko se v Evropské unii řadí k zemím s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo, že nižší tempo růstu hospodářství povede v letošním roce k dalšímu zvýšení počtu lidí bez práce.

Vysoká nezaměstnanost je jedním z největších problémů exportně orientované ekonomiky, která je závislá na automobilovém průmyslu. Nezaměstnanost se v zemi pod Tatrami zvyšuje prakticky nepřetržitě od roku 2009, kdy zemi zasáhly dopady globální ekonomické krize. Ještě v roce 2008 bylo na Slovensku bez práce méně než osm procent obyvatel.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK