Toyota chce letos vyrobit rekordních 8,79 milionu vozů.

20.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. února (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. plánuje letos celosvětově vyrobit rekordních 8,79 milionu vozů značek Toyota a Lexus. Příští rok chce výrobu zvýšit na 9,5 milionu vozů. Řekl to agentuře Reuters člen odborového svazu automobilky, který si nepřál být jmenován.

Loni automobilka vyrobila 8,74 milionu vozů značek Toyota a Lexus. Celá skupina, která zahrnuje i značky Daihatsu Motor a Hino Motors, vyrobila 9,91 milionu vozů.

V samotném Japonsku má výroba letos činit 3,02 milionu vozů a příští rok tři miliony vozů. Toyota se tak bude držet svého slibu, že hodlá na domácím trhu udržet výrobu na nejméně třech milionech vozů. Odboráři obdrželi údaje o výrobě od automobilky při jednání o mzdách.

Toyota již dříve uvedla, že neplánuje v příštích třech letech výstavbu nových továren, vyjma jedné, jejíž vznik oznámila již dříve. Bude tak postupovat navzdory tomu, že slabší jen zlepšuje její zisk. Místo toho chce zvýšit výrobu plným využitím kapacity současných továren.

Toyota loni získala zpět pozici největšího světového prodejce automobilů. Společnost zvýšila odbyt o 22,6 procenta na rekordních 9,75 milionu vozů, a výrazně tím překonala americkou General Motors i německý Volkswagen. Letos chce Toyota prodat 9,91 milionu vozů. V prodeji jsou zahrnuty i vozy dceřiných firem Daihatsu a Hino, bez těchto firem se prodej vozů Toyoty zvýšil o 22,8 procenta na 8,72 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK