Cena pojištění dluhopisů ČR klesla na předkrizovou úroveň

21.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena pojištění, kterou platí investoři pro případ krachu českých státních dluhopisů, klesla v těchto dnech na předkrizovou úroveň a pohybuje se těsně nad 0,55 procentního bodů. Na této úrovni byly naposledy tzv. credit default swap (CDS) v září 2008, tedy před ostrým startem evropské dluhové krize. Vyplývá to z údajů zahraničních agentur a informací od analytiků. Nejdražší bylo pojištění státních dluhopisů v únoru 2009, kdy se pohybovalo nad 3,5 procentního bodu.

 

"Aktuálně je hodnota pětiletého CDS kontraktu na české státní dluhopisy na nejnižší hodnotě od 26. září 2008," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

CDS (credit default swap) kontrakty jsou v podstatě sázky či pojistky na riziko nesplacení státních dluhopisů, tedy státní bankrot. CDS je tak cena, kterou investor platí za pojištění proti nesplacení firemního nebo státního dluhopisu. Čím vyšší tato cena je, tím rizikověji hodnotí trh daného dlužníka. "ČR je tak stále vnímána jako důvěryhodný dlužník, který si může velmi levně půjčovat peníze na domácím i zahraničním trhu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Česko tak podle něj není z pohledu vnímání rizika v tuto chvíli nijak výrazně vzdáleno od Německa, neboť pojištění německých dluhopisů se pohybuje kolem 0,42 procentního bodu. Polské, slovenské i maďarské dluhopisy mají v současnosti pojištění vyšší. Například Polsko má kolem 0,92 procentního bodu, Maďarsko téměř tři procentní body. Slovenské CDS se blíží podle Dufka k jednomu procentnímu bodu.

"Jsme tímto vývojem samozřejmě potěšeni. Pokles CDS kontraktů na zajištění proti selhání státních dluhopisů na nejnižší úroveň od září 2008 dokládá pozitivní vnímání konsolidace veřejných financí v České republiky a reformního úsilí české vlády ze strany investorů," řekl ČTK ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj tak není pochyb o tom, že zahraniční investoři věří v budoucí prosperitu a solventnost České republiky nejvíce ze všech zemí regionu.

"Vývoj reflektuje především zklidnění situace na finančních trzích, k němuž přispěly zejména kroky ECB," uvedl Marek. Upozornil, že na počátku století trh s CDS prakticky neexistoval, v roce 2007 již ovšem celkový objem existujících kontraktů přesáhl 62 bilionů dolarů. Spekulace s nimi přitom byly jednou z příčin finanční krize. Nyní objem CDS kontraktů činí 24 bilionů dolarů.

K poklesu objemu podle Marka výrazně přispěl zákaz Evropské unie investovat do CDS kontraktů ze spekulativních důvodů, investor tak při koupi musí prokázat, že jde o zajištění rizika. Tento zákaz schválil Evropský parlament od 1. prosince 2011 nejdříve jako dočasný, od loňského listopadu je toto omezení trvalé. "Zejména v případě CDS kontraktů na dluhopisy zemí střední a východní Evropy, jichž se zákaz dotkl nejcitelněji, je tak potřeba hledět s jistou opatrností, než z nich začneme vyvozovat nějaké závěry," upozornil Marek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK